Olivový olej ochucený citronem a bazalkou podle Ramsaye
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 453 kcal
- Sacharidy 3 g
- Tuky 50 g
- Sodík 2 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 147 mg
- Vláknina 3160 mg
- Vitamín A 3160 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.6 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Důkladně omyjeme 2 citrony a v dlouhých tenkých proužcích z nich oloupeme kůru. Oloupané citrony uložíme do chladničky pro jiné použití.
-
2
Do rendlíku vlijeme olivový olej, přidáme citronovou kůru, vše spolu mírně prohřejeme, potom přidáme 2 svazky čerstvé bazalky a odstavíme. Přelijeme do vhodné nádoby, přikryjeme potravinářskou folií a necháme 24 hodin louhovat.
-
3
Odstraníme bazalku, olej i s citronovou kůrou přelijeme do těsně uzavíratelné sklenice a uložíme do chladu. V chladničce vydrží 3-4 dny.
-
4
Ochucený olej můžeme použít téměř na jakoukoliv salátovou zálivku, výborný je v kombinaci s rybami.