Krůtí roláda na hroznech
Suroviny
- 100 g Hroznové víno
- 50 g Hroznové víno
- 100 ml Víno bílé
- 50 ml Voda pitná
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 4.5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 2 ks Krůtí stehna
- 4 plátek Šunka uzená
- 2 polévková lžíce Mandle
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Ořechy vlašské
- 2 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- 1 polévková lžíce Meduňka
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 0.5 polévková lžíce Pomerančová kůra
- 0.5 polévková lžíce Pomerančová kůra
- 2 polévková lžíce Sýr Gran Moravia
- 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 0.5 polévková lžíce Limetková kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 319 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 18 g
- Sodík 258 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 59.2 mg
- Draslík 386.1 mg
- Vláknina 16249.3 mg
- Vitamín A 16249.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.1 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytá krůtí stehna vykostíme, zbavíme šlach a maso zešikma seřízneme tak, abychom ze stehen vytvořili 2 velké pláty. Pak je dáme mezi potravinářskou fólii a mírně je rozklepeme hladkou stranou paličky.
-
2
Omyté hroznové víno bez pecek necháme okapat, 1/3 si pokrájíme na tenké plátky. Na potření si připravíme bylinkovou směs: omyjeme a osušíme pomeranč, limetku, snítku šalvěje, meduňky a tymiánu. Z citrusů si nastrouháme kůru do misky (1/2 lžíce odložíme zvlášť). Z bylinek otrháme lístky, posekáme je nadrobno a přidáme je k nastrouhané kůře. Ještě přidáme lžičku pepře 4 barev a promícháme.
-
3
Troubu si předehřejeme na 200°C. Maso z každé strany osolíme, potřeme 2/3 směsí z bylinek, pokryjeme je rozkrájeným hroznovým vínem a plátky šunky. Každý plát masa stočíme do tvaru rolády a převážeme je provázkem tak, aby byly dobře uzavřené. Pak zvrchu rolády potřeme zbytkem bylinkové směsí, osolíme a obalíme v hladké mouce.
-
4
V pekáči na plotně rozehřejeme olej, na něm rolády zprudka orestujeme z každé strany dozlatova. Během restování přidáme polovičky oloupaných mandlí a vlašských ořechů. Orestované maso si odložíme na tác, do výpeku přilijeme bílé víno a krátce povaříme. Jakmile se alkohol vyvaří, vrátíme na výpek maso, přidáme zbytek hrozna, pekáč zakryjeme a vložíme do předehřáté trouby. Rolády pečeme přibližně 45 minut, během pečení je otáčíme a políváme výpekem, pokud je třeba, přilejeme do výpeku vodu.
-
5
Z upečených rolád sejmeme provázky, maso nakrájíme na plátky. Do výpeku zamícháme nastrouhaný sýr a na plotně výpek se sýrem prohřejeme, aby se sýr rozpustil.
-
6
Plátky masa dáme na talíře, přelijeme je výpekem a hned servírujeme.