Dušený králík s česnekem na bílém víně
Suroviny
- 400 ml Víno bílé
- 400 ml Bujón hovězí
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 ks Feferony
- 1 ks Králík
- 10 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 1 polévková lžíce Petržel hladkolistá
- 2 polévková lžíce Petržel hladkolistá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 908 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 33 g
- Sodík 20077 mg
- Bílkoviny 112 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 278.4 mg
- Draslík 1434.8 mg
- Vláknina 1731.5 mg
- Vitamín A 1731.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.2 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytého a očištěného králíka rozporcujeme. Očištěnou celou hlavičku česneku (asi 8-10 očištěných stroužků) pokrájíme nadrobno. Cibuli očistíme a rozčtvrtíme ji. Omyté feferonky rozkrájíme a zbavíme semínek. Omyté snítky bylinek (petrželka, celerové listy, tymián, rozmarýn, bazalka) svážeme nití.
-
2
Ve velké širokém pánvi si rozehřejeme olivový olej, na něm zpěníme česnek, přidáme porce králíka a cibuli. Porce masa smažíme z každé strany dozlatova, přibližně 15-20 minut. Pak vše dáme do velkého hrnce, přilijeme bílé víno, a pomalu vaříme. Když se alkohol vypaří, přilijeme zeleninový bujón, přidáme svazek bylinek, po chvíli sůl a pod poklicí maso dusíme asi 30 minut.
-
3
Když je králík měkký, hrnec odstavíme z plotny. Vyjmeme svázané bylinky, přidáme nové snítky omyté pokrájené petrželky a servírujeme.