Hovězí oháňka s rajčatovou omáčkou
Suroviny
- 1000 g Hovězí oháňka
- 50 g Slanina vepřová
- 1000 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 100 ml Víno bílé
- 100 ml Olej olivový extra panenský
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 4 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1444 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 49 g
- Sodík 722 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 8.5 mg
- Draslík 617.5 mg
- Vláknina 9842.3 mg
- Vitamín A 9842.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí oháňku předem namočíme do hrnce s vodou.
-
2
Potom vodu osolíme a k masu v hrnci přidáme očištěnou, nakrájenou mrkev, 1 cibuli a svazek bylinek. Vaříme až 2 hodiny, maso půjde lépe od kosti. Pěnu tvořící se na povrchu pravidelně sbíráme. Měkké maso scedíme.
-
3
V jiném vyšším hrnci rozpálíme olivový olej, na něj vsypeme slaninu nakrájenou na kostičky a necháme rozpustit. Přidáme nakrájenou cibuli, rozmáčknuté stroužky česneku a krátce osmahneme. Na základ dáme vařené maso a přilijeme víno, které se bude zvolna odpařovat. Když bude víno zcela odpařené, dáme do hrnce loupaná rajčata a podle potřeby přilijeme masový výar. Pod pokličkou vše vaříme ještě 1-1,5 hodiny. Potom přidáme na proužky nakrájený řapíkatý celer a povaříme ještě asi 10 minut. Stroužky česneku odstraníme.
-
4
Maso osolíme, rozdělíme na talíře a přelijeme rajčatovou omáčkou.