Hovězí oháňka s rajčatovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 240 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1000 g Hovězí oháňka
  • 50 g Slanina vepřová
  • 1000 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 100 ml Víno bílé
  • 100 ml Olej olivový extra panenský
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
  • 1 ks Celer řapíkatý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 4 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1444 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 49 g
  • Sodík 722 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 8.5 mg
  • Draslík 617.5 mg
  • Vláknina 9842.3 mg
  • Vitamín A 9842.3 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 28 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí oháňku předem namočíme do hrnce s vodou.

  • 2

    Potom vodu osolíme a k masu v hrnci přidáme očištěnou, nakrájenou mrkev, 1 cibuli a svazek bylinek. Vaříme až 2 hodiny, maso půjde lépe od kosti. Pěnu tvořící se na povrchu pravidelně sbíráme. Měkké maso scedíme.

  • 3

    V jiném vyšším hrnci rozpálíme olivový olej, na něj vsypeme slaninu nakrájenou na kostičky a necháme rozpustit. Přidáme nakrájenou cibuli, rozmáčknuté stroužky česneku a krátce osmahneme. Na základ dáme vařené maso a přilijeme víno, které se bude zvolna odpařovat. Když bude víno zcela odpařené, dáme do hrnce loupaná rajčata a podle potřeby přilijeme masový výar. Pod pokličkou vše vaříme ještě 1-1,5 hodiny. Potom přidáme na proužky nakrájený řapíkatý celer a povaříme ještě asi 10 minut. Stroužky česneku odstraníme.

  • 4

    Maso osolíme, rozdělíme na talíře a přelijeme rajčatovou omáčkou.

Komentáře k receptu