Kýta kančí
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 100 g Cibule
- 100 g Citrony
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Mrkev kořen
- 50 g Cukr krupice
- 100 g Kančí kýta
- 50 g Olej rostlinný
- 100 g Petržel kořen
- 300 g Marmeláda šípková
- 200 ml Víno červené
- 50 ml Ocet vinný
- 2 kávová lžička Sůl
- 2 ks Bobkový list
- 5 ks Nové koření celé
- 5 ks Pepř černý celý
- 2 dl Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 689 kcal
- Sacharidy 79 g
- Tuky 33 g
- Sodík 443 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 59 g
- Cholesterol 30 mg
- Draslík 342.6 mg
- Vláknina 12651.8 mg
- Vitamín A 12651.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 55.3 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Odblaníme a opláchneme kančí kýtu. Osolíme ji a po obou stranách na oleji opečeme. Na kostky nakrájíme očištěnou mrkev, celer, petržel, cibuli a osmahneme na oleji. Přidáme nové koření, bobkový list, celý pepř, ocet, víno a necháme dusit.
-
2
Přidáme nakrájený citron na plátky, polovinu šípkové zavařeniny a podlijeme vodou. Pod pokličkou dusíme doměkka.
-
3
Kýtu poté vyjmeme, šťávu zahustíme hladkou moukou a máslem, přidáme zbylou šípkovou zavařeninu, cukr a omáčku provaříme za stálého míchání. Přidáme citronovou šťávu, sůl, pepř a nakonec omáčku přecedíme přes cedník.
-
4
Ihned podáváme.