Hovězí plátky po provensálsku
Suroviny
- 1200 g Hovězí kýta
- 120 g Olej rostlinný
- 50 g Mouka pšeničná hladká
- 60 g Máslo čerstvé
- 600 g Brambory vařené
- 250 ml Vývar z hovězích kostí
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 3 ks Paprika zelená
- 5 ks Rajčata
- 4 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 584 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 38 g
- Sodík 578 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 97.6 mg
- Draslík 1081.4 mg
- Vláknina 6164.6 mg
- Vitamín A 6164.6 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37.5 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí maso zbavené loje, kližek a šlach nakrájíme na 8 plátků, naklepeme, na oleji opečeme z obou stran do zlatova.
-
2
Maso vyjmeme, do tuku dáme zpěnit nadrobno pokrájenou cibuli. Když zrůžoví, přisypeme mouku a za stálého míchání vytvoříme světlou jíšku. Tu zalijeme vývarem, chvíli povaříme na řídkou omáčku, plátky masa vrátíme do kastrolu, osolíme, opepříme, dochutíme rozdrceným česnekem, přikryjeme pokličkou a v troubě dusíme do měkka.
-
3
Papriky zbavíme stopek i semen, vhodíme do vařící vody a 6 minut povaříme. Necháme okapat, poté pokrájíme na proužky.
-
4
Rajčata spaříme, oloupeme, překrojíme, vymačkáme a pokrájíme.
-
5
V pánvi rozehřejeme máslo, v něm papriky s rajčaty podusíme, osolíme a podle chuti připepříme.
-
6
Plátky masa narovnáme na talíře, na ně navrstvíme papriko-rajčatovou směs a přelijeme šťávou.
-
7
Porce posypeme sekanou petrželkou. Jako přílohu podáváme vařené brambory.