Indická kachna s kari rýží

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 50 g Mandle
  • 50 g Mouka pšeničná hladká
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 g Sádlo škvařené
  • 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 300 ml Rýže loupaná
  • 6 kávová lžička Sůl
  • 6 kávová lžička Kari koření
  • 1 ks Kachna domácí
  • 3 ks Cibule
  • 1.2 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Paprika mletá pálivá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 667 kcal
  • Sacharidy 55 g
  • Tuky 46 g
  • Sodík 794 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 48 g
  • Cholesterol 73 mg
  • Draslík 196.5 mg
  • Vláknina 7197.3 mg
  • Vitamín A 7197.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.1 mg
  • Vitamín E 2.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kachnu položíme hřbetem nahoru na prkénko, nohy vykloubíme, křídla odřízneme. Ostrým nožem nařízneme kůži kolem páteře po celé délce.

  • 2

    Postupně oddělujeme maso od páteře a žeber tak, abychom neporušili kůži na spodní straně, až se nám podaří vytáhnout kostru.

  • 3

    Klouby nohou přeřízneme nebo přestřihneme. Opatrně oddělíme maso od kostí na nohou a kosti vytáhneme.

  • 4

    Křídla i kosti dáme vařit do 0,5 l studené vody se lžičkou soli na vývar.

  • 5

    Mandle vsypeme do čtvrt litru vroucí vody, chvilku je povaříme, scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky.

  • 6

    Vykostěnou kachnu rozdělíme na 6 porcí, osolíme a ze všech stran opečeme do zlatova na rozpáleném sádle.

  • 7

    Porce kachny přendáme do jiné nádoby, do sádla dáme zpěnit 2 nadrobno rozkrájené cibule, pálivou papriku a 5 lžiček kari. Chvíli za stálého míchání opékáme, poté zalijeme vývarem z kostí, vrátíme porce kachny, přiklopíme pokličkou a ve středně vyhřáté troubě dusíme do měkka.

  • 8

    Rýži přebereme, vypereme a scedíme.

  • 9

    Na másle necháme zpěnit nadrobno pokrájenou cibuli se lžičkou kari, přidáme scezenou rýži a za stálého míchání půl minuty opékáme. Zalijeme 450 ml vody, přidáme lžičku soli a důkladně zamícháme, aby se rýže u dna nepřichytila. Chvíli povaříme, zakryjeme pokličkou a dáme na 20 minut dusit do trouby. Hotovou rýži před podáváním načechráme vidličkou.

  • 10

    Plátky mandlí nasucho opražíme na pánvi.

  • 11

    Hotovou kachnu vyjmeme a omáčku zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku. Chvilku povaříme.

  • 12

    Na talíř položíme kopeček kari rýže, na něj umístíme porci kachny, přelijeme omáčkou a posypeme plátky pražených mandlí.

Komentáře k receptu