Raci po španělsku
Suroviny
- 80 g Máslo čerstvé
- 100 ml Víno bílé
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Mouka pšeničná hladká
- 20 ks Rak říční
- 2 ks Cibule
- 3 ks Rajčata
- 1 ks Paprika červená
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 675 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 30 g
- Sodík 802 mg
- Bílkoviny 82 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 621.5 mg
- Draslík 1800.9 mg
- Vláknina 4683 mg
- Vitamín A 4683 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40.7 mg
- Vitamín E 14.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Říční raky dobře omyjeme. V hrnci přivedeme k varu 2 l vody, přidáme 1 očištěnou cibuli, citrónovou šťávu, lžíci soli a celý pepř. Když voda dojde k varu, raky do ní ponoříme, vaříme 10 minut. Uvařené raky vyjmeme, z vychladlých obereme maso.
-
2
Rajčata spaříme, oloupeme, vymačkáme z nich přebytečnou tekutinu a nakrájíme na větší kousky. Z papriky odstraníme semena a rozkrájíme ji na proužky.
-
3
V kastrolu zalijeme račí maso vínem, přidáme mletý pepř, jednu nadrobno pokrájenou cibuli, připravená rajčata, papriku a vše vaříme 5 minut. Z másla a hladké mouky vytvoříme žmolenku, kterou omáčku zahustíme. Chvilku povaříme, zředíme zjemníme smetanou a podáváme.