Salát z čerstvé zeleniny s chlebem a ančovičkami
Suroviny
- 1000 g Rajčata
- 2 g Pepř černý mletý
- 20 g Bazalka
- 80 g Celer řapíkatý
- 180 g Paprika žlutá
- 180 g Paprika červená
- 600 g Chléb slunečnicový
- 180 g Ančovičky konzervované
- 100 g Cibule červená
- 10 g Sůl mořská
- 60 g Kapary
- 30 ml Balsamico ocet
- 120 ml Olej olivový extra panenský
- 1 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 439 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 22 g
- Sodík 1334 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 19.1 mg
- Draslík 557.2 mg
- Vláknina 16598.8 mg
- Vitamín A 16598.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 86.9 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Celé papriky položíme na rošt do vyhřáté trouby a necháme je 10 minut opéct. Během pečení je jednou otočíme. Opečené papriky oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na proužky.
-
2
Ančovičky z konzervy propláchneme pod tekoucí vodou, trochu je pokrájíme, rajčata nakrájíme na malé kostičky, trochu osolíme, vložíme do cedníku a postavíme nad misku, trochu je zmáčkneme, aby z nich odkapávala šťáva. Do šťávy z rajčat vložíme ančovičky s kapary.
-
3
Střídku staršího chleba natrháme na malé kousky, nasypeme na plech a vložíme do lehce vyhřáté trouby oschnout. Cibuli oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka, která ještě překrojíme napůl. Srdíčko řapíkatého celeru nakrájíme na nudličky, lístky bazalky otrháme. Do velké salátové mísy nasypeme cibuli, přidáme řapíkatý celer, promícháme a přimícháme kousky vychladlého chleba. Nyní přidáme vychladlé papriky a okapaná rajčata; šťávu z rajčat si necháme na dresink. Do rajčatové šťávy, ze které jsme vyndali ančovičky, přidáme balsamico ocet, olivový olej, prolisovaný česnek, mořskou sůl, mletý pepř a důkladně promícháme. Dresinkem z rajčatové šťávy zalijeme salát a dvěma vidličkami salát minutu prohazujeme. Nakonec navrch položíme ančovičky a podáváme.