Zahuštěná polévka Chabrilan

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 240 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 40 g Celer bulvový
  • 30 g Cibule
  • 80 g Játra hovězí
  • 40 g Kapusta hlávková
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 40 g Mrkev kořen
  • 30 g Strouhanka
  • 800 g Kosti hovězí řídké
  • 30 g Pažitka
  • 40 g Petržel kořen
  • 150 g Kosti hovězí morkové
  • 60 g Mouka pšeničná hladká
  • 40 g Protlak rajčatový
  • 70 ml Mléko plnotučné
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Nové koření celé
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Žemle tuková
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 2 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 929 kcal
  • Sacharidy 21 g
  • Tuky 87 g
  • Sodík 964 mg
  • Bílkoviny 48 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 208.3 mg
  • Draslík 511 mg
  • Vláknina 3080.7 mg
  • Vitamín A 3080.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 21 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 100.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Máslo a vejce utřeme v misce, přidáme špetku soli, mletý bílý pepř, nastrouhaný muškátový oříšek, oloupanou, v mléce namočenou a dobře vymačkanou žemli, jemně nasekanou pažitku a strouhanou housku. Vše dobře promícháme. Hotovou směs necháme chvíli odpočinout, potom z ní lžičkou tvoříme malé nočky, které vložíme do vařící slané vody a vaříme asi 5 minut.

  • 2

    Horký základ zbarvíme rajčatovým protlakem, krátce povaříme, pak do něho přidáme uvařené nočky a podáváme.

  • 4

    Základ pro přípravu zahuštěných (jíškových) polévek [50912]:

  • 5

    Nasekané kosti dobře omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a pomalým varem 2-3 hodiny vaříme (čím déle, tím lépe).

  • 6

    Mrkev, celer, petržel a cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Kapustu nakrájíme na nudličky, hovězí játra na kostičky.

  • 7

    V kastrolku zpěníme 20 g másla, přidáme zeleninu, zamícháme, chvíli opékáme, pak přidáme játra a opékáme ještě 5 minut. Podlijeme trochou právě se vařícího vývaru, přikryjeme pokličkou a dusíme. Po dvaceti minutách zeleninu přendáme k vývaru, vše osolíme, přidáme pepř, nové koření, a zakryté vaříme ještě nejméně půl hodiny.

  • 8

    Zatím si připravíme jíšku. Na pánvi rozpustíme 60 g másla, přidáme hladkou mouku a na mírném ohni mícháme tak dlouho, až tuk přestane pěnit.

  • 9

    Vývar z kostí přecedíme, vrátíme na oheň, přidáme jíšku, kterou metlou rozšleháme a na mírném ohni vaříme asi hodinu.

Komentáře k receptu