Základ pro přípravu zahuštěných (jíškových) polévek

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 230 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 40 g Celer bulvový
  • 30 g Cibule
  • 80 g Játra hovězí
  • 40 g Kapusta hlávková
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 40 g Mrkev kořen
  • 800 g Kosti hovězí řídké
  • 40 g Petržel kořen
  • 150 g Kosti hovězí morkové
  • 60 g Mouka pšeničná hladká
  • 0.5 kávová lžička Nové koření celé
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 2 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 787 kcal
  • Sacharidy 11 g
  • Tuky 77 g
  • Sodík 852 mg
  • Bílkoviny 45 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 154.3 mg
  • Draslík 478 mg
  • Vláknina 2535 mg
  • Vitamín A 2535 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.1 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nasekané kosti dobře omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a pomalým varem 2-3 hodiny vaříme (čím déle, tím lépe).

  • 2

    Mrkev, celer, petržel a cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Kapustu nakrájíme na nudličky, hovězí játra na kostičky.

  • 3

    V kastrolku zpěníme 20 g másla, přidáme zeleninu, zamícháme, chvíli opékáme, pak přidáme játra a opékáme ještě 5 minut. Podlijeme trochou právě se vařícího vývaru, přikryjeme pokličkou a dusíme. Po dvaceti minutách zeleninu přendáme k vývaru, vše osolíme, přidáme pepř, nové koření, a zakryté vaříme ještě nejméně půl hodiny.

  • 4

    Zatím si připravíme jíšku. Na pánvi rozpustíme 60 g másla, přidáme hladkou mouku a na mírném ohni mícháme tak dlouho, až tuk přestane pěnit.

  • 5

    Vývar z kostí přecedíme, vrátíme na oheň, přidáme jíšku, kterou metlou rozšleháme a na mírném ohni vaříme asi hodinu.

Komentáře k receptu