Základ pro přípravu zahuštěných (jíškových) polévek
Suroviny
- 40 g Celer bulvový
- 30 g Cibule
- 80 g Játra hovězí
- 40 g Kapusta hlávková
- 80 g Máslo čerstvé
- 40 g Mrkev kořen
- 800 g Kosti hovězí řídké
- 40 g Petržel kořen
- 150 g Kosti hovězí morkové
- 60 g Mouka pšeničná hladká
- 0.5 kávová lžička Nové koření celé
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 787 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 77 g
- Sodík 852 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 154.3 mg
- Draslík 478 mg
- Vláknina 2535 mg
- Vitamín A 2535 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.1 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nasekané kosti dobře omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a pomalým varem 2-3 hodiny vaříme (čím déle, tím lépe).
-
2
Mrkev, celer, petržel a cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Kapustu nakrájíme na nudličky, hovězí játra na kostičky.
-
3
V kastrolku zpěníme 20 g másla, přidáme zeleninu, zamícháme, chvíli opékáme, pak přidáme játra a opékáme ještě 5 minut. Podlijeme trochou právě se vařícího vývaru, přikryjeme pokličkou a dusíme. Po dvaceti minutách zeleninu přendáme k vývaru, vše osolíme, přidáme pepř, nové koření, a zakryté vaříme ještě nejméně půl hodiny.
-
4
Zatím si připravíme jíšku. Na pánvi rozpustíme 60 g másla, přidáme hladkou mouku a na mírném ohni mícháme tak dlouho, až tuk přestane pěnit.
-
5
Vývar z kostí přecedíme, vrátíme na oheň, přidáme jíšku, kterou metlou rozšleháme a na mírném ohni vaříme asi hodinu.