Květákový salát s vlašskými ořechy
Suroviny
- 1 g Koriandr čerstvý
- 50 g Ořechy vlašské
- 8 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 800 g Květák
- 2 g Nakládaný zelený pepř
- 80 ml Citronová šťáva
- 40 ml Ocet kvasný lihový
- 80 ml Vývar zeleninový
- 160 ml Olej olivový
- 0.5 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 1 špetka Tymián sušený
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 2 dl Víno bílé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 376 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 33 g
- Sodík 629 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 0.2 mg
- Draslík 532.4 mg
- Vláknina 7763.8 mg
- Vitamín A 7763.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 73.2 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Červenou cibuli nakrájíme na kolečka a zalijeme polovinou citronové šťávy, přikryjeme a necháme odležet. Mezitím dobře opereme a očistíme květák, rozebereme ho na růžičky a vhodíme do vroucí vody s bobkovým listem. Vaříme asi 10 minut tak, aby úplně nezměkl. Po vyjmutí necháme okapat, ale vývar ponecháme.
-
2
Zbylou citronovou šťávu a víno necháme přejít varem v litru vody, přidáme 5g soli, koriandr, česnek, tymián a zelený pepř a vše povaříme ještě 5 minut a zcedíme.
-
3
Mezitím připravíme dresink: smícháme ocet a šťávu, kterou pustila cibule, 4 polévkové lžíce vývaru z květáku, cukr, pepř, sůl a nakonec po troškách olej. Metlou šleháme, dokud se vše nepropojí. V hlubší míse promícháme okapaný květák s cibulí, zalijeme vývarem z koření a nakonec přelijeme dresinkem. Na závěr posypeme nasekanými ořechy. Můžeme podávat vlažný nebo studený.