Bramborový salát s humrem a limetovou majonézou
Suroviny
- 450 g Brambory
- 150 g Majonéza
- 10 g Petržel kudrnka
- 1 kávová lžička Sůl
- 4 kávová lžička Limetková šťáva
- 2 kávová lžička Olej olivový extra panenský
- 2 ks Rajčata
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Humr
- 1 špetka Pepř 4 barev
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Olivy zelené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 729 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 38 g
- Sodík 1604 mg
- Bílkoviny 78 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 478.9 mg
- Draslík 1653.4 mg
- Vláknina 7287.7 mg
- Vitamín A 7287.7 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.1 mg
- Vitamín E 10.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve uvaříme dvě vejce natvrdo. Necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na dílky.
-
2
Připravíme maso z humra. Živého humra necháme krátce zmrazit a tím jej omámíme. Pak vhodíme humra do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou hlavou dolů. To jej hned usmrtí. Vhodný je humr od půl do jednoho kilogramu. Větší nemá tak jemné maso. Takto velký humr se vaří přibližně 10-12 minut. Pokud jsme ho měli v mrazáku, přidáme pár minut navíc. Humra rozebereme a vyjmeme maso ze schránky.
-
3
V osolené vodě uvaříme brambory se slupkou. Vodu slijeme a brambory nakrájíme na plátky.
-
4
Připravíme zálivku. Smícháme majonézu, citronovou šťávu a polovinu nasekané petrželky. Dáme vychladit.
-
5
Olivy bez pecek nakrájíme na půlky a smícháme s kousky rajčat a vejci.
-
6
Na větší talíř naskládáme plátky vařených brambor, osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem.
-
7
Na brambory navršíme salát a na něj maso z humra. Uprostřed salátu vytvoříme kopeček vychlazené, ochucené majonézy. Servírujeme ozdobené sekanou petrželkou. K salátu se výborně hodí bílé pečivo.