Kuřecí prsa s grilovanými paprikami
Suroviny
- 450 g Rajčata
- 800 g Kuřecí prsa
- 55 g Mandle
- 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 2 kávová lžička Kmín mletý
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Paprika červená
- 1 ks Paprika zelená
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Pepř cayenský
- 2 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.03 polévková lžíce Olej rostlinný
- 0.01 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 369 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 13 g
- Sodík 442 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 128 mg
- Draslík 1352.1 mg
- Vláknina 10421.2 mg
- Vitamín A 10421.2 mg
- Vitamín B6 1.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 85 mg
- Vitamín E 5.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Papriky rozpůlíme, zbavíme semen a položíme slupkou nahoru na plech. Pomažeme je olejem a dáme pod rozpálený gril. Grilujeme tak dlouho, dokud slupky nepopraskají. Potom je zabalíme do utěrky, necháme zchladnout a odstraníme slupky. Nakrájíme je na proužky a odložíme stranou.
-
2
Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, petrželovou nať a koriandr nasekáme nadrobno.
-
3
Do olivového oleje, rozpáleného ve vysoké pánvi, vložíme mletou papriku, kmín, cayenský pepř a nakrájený česnek a na mírném ohni za stálého míchání restujeme. Dáváme pozor, aby česnek nezhnědl. Po 2 minutách přidáme rajčata, koriandr a petrželovou nať. Osolíme, přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme na mírném ohni, dokud směs nezhoustne.
-
4
Kuřecí prsa nakrájíme na řízky, které zlehka naklepeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, mandle spaříme, oloupeme a nakrájíme na plátky.
-
5
V rendlíku rozpálíme zbytek rostlinného oleje a kuřecí řízky v něm orestujeme z obou stran dozlatova. Vyjmeme je a odložíme stranou.
-
6
Na jejich místo dáme nakrájenou cibuli, kterou restujeme 5 minut, dokud nezesklovatí. Kuře vrátíme a podlijeme cca 300 ml vody. Přivedeme k varu, stáhneme oheň a na mírném ohni za občasného zamíchání dusíme pod pokličkou. Řízky během dušení několikrát obrátíme. Po 30ti minutách řízky opět vyjmeme, zesílíme plamen a zbylou šťávu zprudka vaříme, dokud se nesvaří zhruba na polovinu. Potom přidáme uvařenou rajčatovou omáčku, nakrájené papriky, důkladně promícháme a přidáme kuře. Přikryjeme pokličkou a za občasného zamíchání vaříme na mírném ohni cca 30 minut.
-
7
Kuřecí řízky rozdělíme na talíře, přelijeme trochou omáčky, porce posypeme nakrájenými mandlemi a ozdobíme snítkou petržele.
-
8
Zbylou omáčku servírujeme ve zvláštní misce. Podáváme se zeleninou vařenou v páře a těstovinami nebo rýží.