Gratinovaný fenykl
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 250 ml Vývar z hovězích kostí
- 125 ml Mléko polotučné
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 3 ks Fenykl sladký - hlíza
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Sýr Lučina - termizovaný
- 4 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
- 3 polévková lžíce Sýr Gouda 45%
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 193 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 15 g
- Sodík 406 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 28.1 mg
- Draslík 931.9 mg
- Vláknina 7344.8 mg
- Vitamín A 7344.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.3 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Fenykl očistíme, omyjeme a podélně nakrájíme na plátky.
-
2
Vývar necháme vzkypět s mlékem, přidáme připravený fenykl a pod pokličkou vaříme přibližně 10 minut.
-
3
Zapékací mísu vymažeme máslem, vložíme do ní plátky fenyklu a poklademe je česnekem, utřeným se solí. Podle chuti opepříme a povrch potřeme Lučinou rozkvedlanou se smetanou. Nakonec vše posypeme nastrouhaným sýrem.
-
4
Pokrm zapékáme ve středně vyhřáté troubě asi 25 minut.