Noky z brambor se sýrovou omáčkou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 687 kcal
- Sacharidy 85 g
- Tuky 197 g
- Sodík 149 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 197.6 mg
- Draslík 1053.5 mg
- Vláknina 17127.5 mg
- Vitamín A 17127.5 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.2 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 34.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory dobře omyjeme a uvaříme ve slupce ve slané vodě. Uvařené necháme mírně vychladnout, oloupeme je, propasírujeme a necháme vychladnout úplně.
-
2
V misce smícháme podle chuti 1 žloutek se solí a pepřem a přidáme ho k bramborám. Potom postupně přisypáváme mouku a mícháme, až je těsto hladké a nelepí se.
-
3
Těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše na 1 cm silný plát a nakrájíme čtverečky o hraně 2-3 cm. Každý čtvereček vidličkou stiskneme, aby se na něm udělaly drážky a necháme je 15 minut uležet.
-
4
Připravíme si omáčku. Mrkev oškrábeme, omyjeme a nastrouháme najemno. Petrželku opláchneme vodou a nadrobno ji nasekáme.
-
5
Sýr nastrouháme a společně s mlékem a smetanou dáme do hrnce. Na mírném ohni za stálého míchání se sýr rozpustí, vaříme dokud omáčka nezačne houstnout, pak do ní přidáme nastrouhanou mrkev a nakrájenou petržel. Omáčku dochutíme pepřem a solí a důkladně promícháme.
-
6
Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu a v ní necháme 4-5 minut vařit uleželé noky. Uvařené vyjmeme, necháme okapat, rozdělíme na talíře a polijeme sýrovou omáčkou.