Tuřín s karamelovou omáčkou
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 20 g Cukr krupice
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 2 ks Cibule
- 5 dl Bujón hovězí
- 1 kg Tuřín
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 365 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 13 g
- Sodík 24371 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 16 mg
- Draslík 492.1 mg
- Vláknina 9396.4 mg
- Vitamín A 9396.4 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 45.8 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupaný tuřín omyjeme a nakrájíme na nudličky.
-
2
Vložíme do hrnce, zalijeme O,5 l hovězího bujónu a vaříme 30 minut doměkka. Měkký tuřín scedíme a vývar zachytíme.
-
3
Cibule oloupeme a drobně pokrájíme. Poté ji v hrnci na rozpáleném másle zpěníme dorůžova, přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání si připravíme jíšku, kterou zředíme zachyceným vývarem z tuřínu. Při mírné teplotě omáčku za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.
-
4
V pánvi bez omastku si rozpustíme cukr na karamel, přimícháme drcený kmín, 1 lžíci octa, krátce povaříme a karamelovou směs zamícháme do zahuštěné omáčky. Dochutíme solí, vložíme uvařený tuřín, prohřejeme a odstavíme. Nakonec přimícháme drobně pokrájené bylinky - petrželku a kopr.