Česnekový bujon s hovězím masem
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 200 g Hovězí svíčková
- 100 g Ječmen - obilky
- 250 g Mrkev kořen
- 300 g Pórek
- 150 g Petržel kořen
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Bazalka
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Estragon
- 1 kávová lžička Saturejka
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Šalotka
- 3 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 396 kcal
- Sacharidy 56 g
- Tuky 153 g
- Sodík 848 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 52 g
- Cholesterol 21 mg
- Draslík 1064 mg
- Vláknina 18023.2 mg
- Vitamín A 18023.2 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 72.2 mg
- Vitamín E 3.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem si namočíme ječmen do studené vody. Druhý den ho scedíme.
-
2
Omyté hovězí maso ze svíčkové pokrájíme na hranolky, osolíme, opepříme a odložíme na 10 minut do mísy.
-
3
Česnek očistíme a prolisujeme. Omyjeme petrželku kudrnku, drobně ji pokrájíme.
-
4
V hrnci na rozpáleném oleji orestujeme hovězí maso, přimícháme česnek, přilijeme 1 litr bujonu z kořenové zeleniny, přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a pomalu vaříme asi 4 minuty. Přidáme ječmen, povaříme asi 2 minuty, posypeme petrželkou a podáváme.
-
5
Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
-
6
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek, vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
-
7
Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
-
8
V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
-
9
Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
-
10
Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.