Rybí nudlová polévka
Suroviny
- 300 g Rajčata
- 200 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 200 g Kukuřice cukrová nakládaná
- 100 g Treska aljašská
- 150 g Úhoř mořský
- 100 g Nudle skleněné
- 500 g Mušle Venušiny
- 100 g Mník
- 250 g Rybí hlavy
- 250 g Rybí odřezky
- 2 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kopr čerstvý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 3 ks Šalotka
- 3 ks Šalotka
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Limetka
- 8 ks Mušle svatojakubské
- 2 špetka Nové koření mleté
- 2 špetka Zázvor mletý
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 3 stroužek Česnek
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Máslo bylinkové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 945 kcal
- Sacharidy 97 g
- Tuky 28 g
- Sodík 1741 mg
- Bílkoviny 62 g
- Uhlovodany 96 g
- Cholesterol 127.9 mg
- Draslík 1986.3 mg
- Vláknina 9564.8 mg
- Vitamín A 9564.8 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 50.6 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme a osušíme filety z tresky, mořského úhoře a mníka mořského, pokrájíme je na kousky, pokapeme limetkovou šťávou a odložíme na 10 minut do mísy.
-
2
Mezitím oloupeme a nakrájíme na kolečka šalotky. Scedíme nakládanou kukuřici a konzervovaná loupaná rajčata.
-
3
V hrnci rozehřejeme máslo a přimícháme černý pepř, pak přidáme cibuli, kterou zpěníme, přidáme pokrájené kousky ryb, promícháme a dusíme 4 minuty. Zalijeme 1 litrem bujonu z mušlí a přivedeme k varu. Přidáme kukuřici a rajčata, zmírníme teplotu, dochutíme solí, mletou paprikou, přidáme skleněné nudle a krátce povaříme asi 2-3 minuty.
-
4
Do polévky přimícháme omytý, drobně pokrájený kopr a podáváme.
-
5
Bujon z mušlí a ryb [30049]:
-
6
Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.
-
7
Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.
-
8
Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.
-
9
Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.
-
10
Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.