Telecí consommé s chilli
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 150 g Kedlubna
- 600 g Telecí maso přední
- 500 g Telecí kosti
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 8 ks Rajčata Cherry
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Cibule
- 4 ks Nové koření celé
- 2 ks Petržel kořen
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2.5 dl Šťáva karotková
- 1 polévková lžíce Chilli omáčka
- 1 polévková lžíce Řeřicha
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Mandle plátky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 527 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 192 g
- Sodík 594 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 243 mg
- Draslík 1547.6 mg
- Vláknina 17960.2 mg
- Vitamín A 17960.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 138 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
8 dl telecího čistého bujonu bez tuku necháme vychladit. Mrkvovou šťávu smícháme s chilli omáčkou a zamícháme ji do bujonu.
-
2
Cherry rajčata omyjeme, překrojíme napůl a dáme je do vychlazeného bujonu. Řeřichu opláchneme, necháme odkapat a drobně ji pokrájíme.
-
3
V pánvi opražíme dozlatova nasucho mandlové lupínky.
-
4
Do každé misky položíme lžíci mandlových lupínků, zalijeme vychlazeným bujonem, posypeme řeřichou a podáváme.
-
5
Telecí masový bujon [27974]:
-
6
Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
-
7
Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
-
8
Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
-
9
Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
-
10
Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.