Sladké knedlíčky s tvarohovým těstem
Suroviny
- 500 g Kompot švestkový
- 40 g Máslo čerstvé
- 40 g Máslo čerstvé
- 800 g Tvaroh měkký - nízkotučný
- 150 g Veka
- 130 g Cukr krupice
- 20 g Mouka polohrubá
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 l Voda pitná
- 1.2 dl Zakysaná smetana
- 6 polévková lžíce Strouhanka
- 2 polévková lžíce Citronová kůra
- 1 polévková lžíce Cukr vanilka
- 1 polévková lžíce Cukr skořicový
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 3 polévková lžíce Cukr krystal
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 901 kcal
- Sacharidy 114 g
- Tuky 34 g
- Sodík 906 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 92 g
- Cholesterol 304.9 mg
- Draslík 432.9 mg
- Vláknina 4254.1 mg
- Vitamín A 4254.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.7 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Bílou veku pokrájíme na malé kostičky, které v teflonové pánvi dozlatova osmažíme nasucho. Posypeme je polohrubou moukou a pánev odstavíme z plotny.
-
2
Do mísy dáme změklé máslo, které vyšleháme s cukrem do pěny. Postupně budeme zašlehávat žloutek a 3 vejce, jedno po druhém, nastrouhanou citronovou kůru a citronovou šťávu. Přimícháme kostičky veky, kyselou smetanu, tvaroh a směs důkladně promícháme. Mísu zakryjeme a směs dáme do chladničky na 12 hodin odpočinout.
-
3
Druhý den si v pánvi na másle osmažíme dozlatova strouhanku. Dáme ji do mísy, přidáme krystalový cukr, vanilkový a skořicový cukr. Promícháme a odložíme. Do hrnce dáme vařit asi 2 l vody. Bílek vyšleháme na tuhý sníh. Jakmile voda začne vřít, do tvarohového těsta vmícháme vyšlehaný sníh, lžicí vykrajujeme knedlíčky a opatrně je vkládáme do vody. Promícháme a vaříme 15-20 minut. Horké knedlíčky obalíme v připravené strouhance, dáme je na talíře a servírujeme se švestkovým kompotem.