Tykvová polévka se smetanou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 30 g Máslo čerstvé
  • 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 500 g Tykev
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1.5 kávová lžička Cukr krupice
  • 2 ks Hřebíček
  • 1 l Voda pitná
  • 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 226 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 304 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 50.3 mg
  • Draslík 333.1 mg
  • Vláknina 3269 mg
  • Vitamín A 3269 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 22.1 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupanou tykev (oranžovou) omyjeme, zbavíme zrníček, nakrájíme ji na kostičky a dáme do hrnce s osolenou vodou (1 litr), přidáme hřebíček a vaříme ji doměkka přibližně 15 minut.

  • 2

    V pánvi rozpálíme máslo a přisypeme hladkou mouku, kterou za stálého míchání jen zpěníme. Potom ji přimícháme do polévky a necháme povařit asi 5 minut.

  • 3

    Do polévky nakonec přilijeme smetanu, necháme přejít varem a rozmixujeme. Nakonec ji dochutíme cukrem.

  • 4

    Polévku nalijeme do talířů, posypeme petrželkou a podáváme.

Komentáře k receptu