Dušený okoun s bylinkami
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 80 g Slanina vepřová
- 50 g Máslo čerstvé
- 1000 g Okoun říční
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2.5 dl Vývar zeleninový
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 539 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 33 g
- Sodík 847 mg
- Bílkoviny 52 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 44.7 mg
- Draslík 152.2 mg
- Vláknina 1573.6 mg
- Vitamín A 1573.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.2 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté okouny očistíme ostrým nožem. Rozřízneme je od řitního otvoru až k hlavě, vyjmeme vnitřnosti, odkrojíme hlavy, ploutve a ocasy odsřihneme nůžkami na drůbež a okouny znovu promyjeme pod tekoucí vodou. Osušíme je, osolíme, opepříme a poskládáme těsně vedle sebe do zapékací mísy, kterou jsme si vytřeli máslem. Omytou petrželovou nať, celerovou nať a pažitku drobně pokrájíme. Uzený špek nakrájíme na tenké plátky.
-
2
Okouny posypeme bylinkami, poklademe na ně i do břišní dutiny plátky špeku a plátky másla. Mouku rozšleháme se zeleninovým vývarem, kterým přelijeme ryby. Mísu zakryjeme poklicí a dáme do předehřáté trouby na 200°C-220°C dusit a péct zároveň. Podle velikosti ryb dusíme 15-25 minut. Ryby podáváme horké.