Rybí polévka s kuskusem a zeleninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Pórek
  • 300 g Rajčata
  • 280 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 100 g Celer řapíkatý
  • 100 g Kuskus
  • 200 g Okoun - filety
  • 500 g Mušle Venušiny
  • 250 g Rybí hlavy
  • 250 g Rybí odřezky
  • 200 g Štítnik červený
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 2 ks Cibule
  • 3 ks Česnek
  • 3 ks Šalotka
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 ks Limetka
  • 8 ks Mušle svatojakubské
  • 2 špetka Nové koření mleté
  • 2 špetka Zázvor mletý
  • 2 špetka Chilli koření mleté
  • 3 stroužek Česnek
  • 0.5 l Víno bílé
  • 1 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Balsamico ocet
  • 1 polévková lžíce Olej sezamový
  • 4 polévková lžíce Máslo bylinkové
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 854 kcal
  • Sacharidy 75 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 1617 mg
  • Bílkoviny 64 g
  • Uhlovodany 75 g
  • Cholesterol 62.4 mg
  • Draslík 1431.3 mg
  • Vláknina 13858.5 mg
  • Vitamín A 13858.5 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 46.4 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibuli s česnekem oloupeme. Cibuli pokrájíme na tenká kolečka. Česnek prolisujeme. Řapíkatý celer a pórek omyjeme a nakrájíme na tenké kroužky. Nakládané rajčata scedíme a necháme odkapat.

  • 2

    V hrnci rozpustíme máslo s olejem, a přimícháme prolisovaný česnek, promícháme a chvíli restujeme. Pak přidáme všechnu zeleninu, podusíme ji, přilijeme 1 litr bujonu z mušlí, přidáme 100 g kuskusu, nakládané rajčata a vaříme při mírné teplotě asi 10 minut.

  • 3

    Omyjeme filety z okounu a štítnika červeného a pokrájíme je na kousky, pokapeme limetkovou šťávou, přidáme do polévky k zelenině a vaříme 5-6 minut.

  • 4

    Přimícháme 1/2 lžíce octa Acetto Balsamico, podle chuti sůl, pepř a sladkou mletou papriku.

  • 5

    Podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželovou natí.

  • 6

    Bujon z mušlí a ryb [30049]:

  • 7

    Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.

  • 8

    Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.

  • 9

    Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.

  • 10

    Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.

  • 11

    Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.

Komentáře k receptu