Polévka s marinovaným okounem
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 200 g Fenykl sladký - hlíza
- 150 g Petržel kořen
- 200 g Okoun - filety
- 500 g Rybí hlavy
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 1 ks Paprika zelená
- 1 ks Paprika žlutá
- 1 ks Paprika červená
- 1 l Voda pitná
- 0.5 dl Víno bílé
- 3 cl Griotka
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Bazalka
- 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 4 polévková lžíce Paprikový protlak
- 3 polévková lžíce Smetana zakysaná 14%
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 502 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 117 g
- Sodík 877 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 96 mg
- Draslík 921.2 mg
- Vláknina 14000.1 mg
- Vitamín A 14000.1 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 128 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 37.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Filety z okouna rozkrájíme na větší dílky, osolíme, opepříme bílým pepřem, pokapeme 2-3 cl třešnovice, odložíme do mísy a necháme marinovat minimálně 10 minut
-
2
Papriky - žlutou, červenou a zelenou omyjeme, zbavíme jadýrek a pokrájíme na tenké proužky. V misce smícháme zakysanou smetanu s paprikovým protlakem.
-
3
V hrnci k rozpuštěnému máslu přimícháme pepř a papriky podusíme. Potom je zalijeme 1 litrem rybího bujonu, do kterého zamícháme smetanovo-paprikovou směs, povaříme 2-4 minuty, přidáme filety a pomalu vaříme 6 minut. Dochutíme solí a podáváme.
-
4
Rybí vývar s fenyklem [29924]:
-
5
Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
-
6
Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
-
7
V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
-
8
Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.