Studený kapr po gruzínsku s ořechovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 1800 g Kapr obecný
  • 100 g Ořechy vlašské
  • 100 ml Olej olivový
  • 250 ml Voda pitná
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 4 ks Cibule
  • 0.5 ks Citrony
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 5 ks Žemle tuková
  • 1 ks Bobkový list
  • 6 ks Pepř černý celý
  • 1 ks Petržel kořen
  • 6 stroužek Česnek
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 1 polévková lžíce Ocet vinný
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 630 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 320 mg
  • Bílkoviny 46 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 148.5 mg
  • Draslík 1018 mg
  • Vláknina 7725.3 mg
  • Vitamín A 7725.3 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 40.1 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kapra očistíme, vykucháme, odřízneme hlavu, ploutve i ocas, vykostíme, zbavíme kůže a nakrájíme na menší porce, z hlavy uvaříme rybí vývar. Mrkev a petržel oloupeme, podélně překrojíme, cibuli oloupeme, přepůlíme.

  • 2

    Nakrájenou rybu vložíme do kastrolu, přidáme kořenovou zeleninu s cibulí, lžíci octa, sůl, cukr, celý pepř a bobkový list. Zalijeme vodou, přikryjeme poklicí a na mírném ohni dusíme do měkka. Dušenou rybu dáme na 2 hodiny do chladu.

  • 3

    Mezitím rozlouskáme vlašské ořechy, jádra umeleme s jednou na kusy nakrájenou žemlí, namočenou v rybím vývaru, prolisujeme česnek. Ořechy, žemli i česnek smícháme v míse dohromady a šleháme, v malých dávkách přidáváme za stálého šlehání olej, až získáme hustý krém. Ochutíme solí a citrónovou šťávou.

  • 4

    Porce studené dušené ryby položíme na servírovací talíře, přelijeme vychlazenou ořechovou omáčkou, ozdobíme kolečkem citronu a sekaným koprem. Podáváme s bílým pečivem.

Komentáře k receptu