Thajská směs mořských plodů na kari s kokosovým mlékem
Suroviny
- 225 g Olihně
- 225 g Krevety tygří
- 450 g Kapr obecný
- 200 g Rýže jasmínová
- 600 ml Voda pitná
- 400 ml Kokosové mléko
- 1 kávová lžička Limetková šťáva
- 2 ks Limetka kafrová
- 2 ks Chilli paprička zelená
- 6 ks Cibulka jarní
- 4 ks Koriandr celý
- 4 ks Limetka kafrová
- 1 ks Zázvor celý
- 1 polévková lžíce Omáčka rybí
- 2 polévková lžíce Bazalka
- 3 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 715 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 30 g
- Sodík 388 mg
- Bílkoviny 52 g
- Uhlovodany 59 g
- Cholesterol 205.3 mg
- Draslík 2605.6 mg
- Vláknina 19065 mg
- Vitamín A 19065 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 238.7 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme kari pastu. Jarní cibulku nakrájíme nahrubo, lodyhy koriandru a 3 lžíce nati pokrájíme, listy limety natrháme, zázvorový kořen nastrouháme, bazalku nasekáme a vše vložíme do mixéru. Zpracujeme na hrubší pastu a poté vmícháme olej.
-
2
Olihně očistíme, opláchneme a necháme osušit na papírové utěrce. Maso nakrájíme na prstýnky a chapadélka ponecháme, nebo překrojíme napůl.
-
3
Woku rozpálíme a nasucho na něm osmahneme cca 4 minuty krevety. Vyjmeme a necháme trochu vychladnout. Vlažné oloupeme, několik si jich i s krunýřem ponecháme na dozdobení. U každé nařízneme hřbet a vytáhneme střívko.
-
4
Do woku vlijeme kokosové mléko a za stálého míchání přivedeme k varu. Vmícháme dvě lžíce připravené kari pasty, limetkové listy, rybí omáčku, důkladně promícháme a na mírném ohni zvolna cca 10 minut povaříme. Přidáme olihně, krevety a na kousky nakrájené rybí maso bez kostí a kůže. Cca 2 minuty povaříme do změknutí. Poté vmícháme nadrobno nakrájené chilli papričky bez semínek, lístky bazalky, zakápneme limetkovou šťávou, dozdobíme nevyloupanými krevetami a ihned podáváme s vařenou jasmínovou rýží.