Kapr s míchanou zeleninou
Suroviny
- 600 g Kapr obecný
- 90 g Sýr Eidam cihla 45%
- 500 g Zeleninová směs jarní - mražená
- 700 ml Voda pitná
- 250 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Olej rostlinný
- 3 špetka Sůl
- 2 špetka Muškátový květ
- 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 433 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 23 g
- Sodík 472 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 0 g
- Cholesterol 128 mg
- Draslík 542.5 mg
- Vláknina 12435.6 mg
- Vitamín A 12435.6 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.4 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V rendlíku uvaříme ve vodě osolené 1 špetkou soli zmraženou zeleninu doměkka. Poté zeleninu slijeme (vývar odložíme) a zeleninu přelijeme studenou vodou a necháme okapat.
-
2
Ve vývaru ze zeleniny uvaříme kapra, až je maso měkké.
-
3
V mezičase připravíme z másla a mouky jíšku. Když zrůžoví, zašleháme do ní mléko a za častého míchání vaříme nejméně 15 minut.
-
4
Když je kapr měkký, vyjmeme ho, pozorně vykostíme a přeložíme na talíř. Vývar můžeme použít na zředění omáčky, je-li příliš hustá.
-
5
Do omáčky vmícháme zeleninu, muškátový květ, zbylou sůl a promícháme. Omáčku vlijeme do ohnivzdorného pekáče, který jsme vymazali olejem, na něj poklademe maso z kapra, posypeme nastrouhaným sýrem, vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a zapékáme, až sýr zezlátne.