Koláč rybí pro alergiky na laktózu
Suroviny
- 750 g Halibut atlantický
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 15 g Sýr sójový - Tofu
- 50 g Petržel - nať
- 100 g Margarín
- 250 g Treska uzená
- 225 g Krevety nakládané
- 500 ml Mléko sójové
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 l Voda pitná
- 1.5 kg Brambory
- 2 polévková lžíce Smetana sójová
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Kapary
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 777 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 23 g
- Sodík 1154 mg
- Bílkoviny 78 g
- Uhlovodany 53 g
- Cholesterol 228.9 mg
- Draslík 2847.3 mg
- Vláknina 21481.2 mg
- Vitamín A 21481.2 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 70.2 mg
- Vitamín E 4.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 515.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu si předehřejeme na 190 °C.
-
2
Na pánev vložíme rybu a zalijeme sójovým mlékem. Vaříme rybu asi 5 minut, musí zůstat nedodělaná. Vyndáme rybu z pánve a vložíme ji na talíř. Odstraníme z ní kůži a pokrájíme ji na větší kusy, které naskládáme do olejem vymazaného pekáčku.
-
3
Oloupeme cibuli a nakrájíme nadrobno. Vsypeme cibuli do sójového mléka na pánvi, kde se vařila ryba, a přidáme bobkový list. Přivedeme k varu, odstavíme a necháme 10 minut chladnout. Pak scedíme.
-
4
V pánvi si připravíme jíšku. Zahřejeme 45 g margarínu bez laktózy a přidáme mouku. Vaříme 1 minutu a pak zalijeme přecezeným sójovým mlékem. Sójové mléko přidáváme postupně, aby nevznikly hrudky. Jakmile jsme přidali všechno sójové mléko, přivedeme bešamel k varu a 2 minuty vaříme za neustálého míchání. Pak odstavíme.
-
5
Mezitím si oškrábeme brambory, pokrájíme je na čtvrtky a 15 minut vaříme, aby změkly. Pokrájíme je na kostičky a rozmačkáme s máslem a sójovou smetanou. Osolíme a opepříme.
-
6
K rybě v pekáčku přidáme vařené krevety, kapary a nadrobno nasekanou petrželku. Osolíme, opepříme a zalijeme bešamelem. Navrstvíme brambory a nakypříme je vidličkou, aby zůstaly po upečení křupavé. Zasypeme brambory rozdrobeným sýrem tofu a pečeme 45 minut. Podáváme teplé.