Treska s cizrnou
Suroviny
- 230 g Cizrna
- 50 g Sůl mořská
- 1500 g Filé z aljašské tresky
- 300 ml Vývar drůbeží
- 1 ks Chilli paprička
- 2 ks Bobkový list
- 1 hrst Citronová kůra
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 415 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 7 g
- Sodík 3442 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 100 mg
- Draslík 375.2 mg
- Vláknina 13847.5 mg
- Vitamín A 13847.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Tresku opláchneme a na 2 hodiny namočíme do studené vody. Pak posypeme z obou stran mořskou solí, dáme do mělké nádoby, přikryjeme potravinářskou fólií a uložíme na 48 hodin do lednice.
-
2
Studenou vodou propláchneme namočenou cizrnu, dáme do velkého hrnce, zalijeme dvojnásobným množstvím vody, přidáme podélně rozpůlenou chilli papričku, bobkové listy, celé stroužky česneku, přikryjeme pokličkou a vaříme 1,5-2 hodiny, aby nám cizrna úplně změkla. Pěnu, která během vaření vzniká, odebíráme.
-
3
Z lednice si vyndáme tresku, osušíme ji papírovými utěrkami, potřeme olivovým olejem, opepříme a na předehřátém grilu 3-4 minuty grilujeme z každé strany. Gril můžeme nahradit žebrovanou pánví. Cizrnu přelijeme horkým kuřecím vývarem a necháme přejít varem.
-
4
Do talířů rozdělíme cizrnu i s vodou, ve které se vařila, navrch upravíme tresku, posypeme směsí petrželky, česneku, citronové kúry, pokapeme olivovým olejem a servírujeme.