Marinovaná makrela zapékaná s rajčaty
Suroviny
- 350 g Rajčata
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 4.5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 4 špetka Pepř černý mletý
- 4 špetka Cukr krupice
- 2 špetka Pepř bílý
- 1 špetka Šafrán
- 4 plátek Makrela obecná
- 2.1 dl Olej olivový
- 4 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 4 polévková lžíce Citronová šťáva
- 3 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 572 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 57 g
- Sodík 301 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 6.4 mg
- Draslík 363.6 mg
- Vláknina 13068.7 mg
- Vitamín A 13068.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.2 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé makrely rozřízneme od řitního otvoru k hlavě, vyjmeme vnitřnosti a odřežeme hlavy, ploutve a ocasy. Poté makrely rozřízneme podélně okolo páteře, které vyjmeme, ryby vykostíme a důkladně omyjeme pod tekoucí vodou.
-
2
Pažitku a čerstvý kopr omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme bylinky každou zvlášť. Připravíme si marinádu: Do mísy dáme 2,1 dl olivového oleje, čerstvě mletý pepř 4 barev a bílý pepř, špetku šafránu, 4 lžíce citrónové šťávy, 1 lžičku soli, pažitku a marinádu dobře promícháme. Makrely naložíme do marinády a odložíme je do chladničky na 2 hodiny. Mezitím si omyjeme rajčata, očistíme cibuli a pokrájíme vše na plátky.
-
3
Do pekáčku vytřeného máslem dáme na dno plátky cibule. Na ni položíme makrely, mírně je osolíme a zakryjeme plátky rajčat, které posypeme pepřem, cukrem, solí a koprem.
-
4
Pekáček zakryjeme víkem a dáme do předem vyhřáté trouby na 200°C péct. Pečeme 35-45 minut dozlatova.
-
5
Makrely dáme na talíře, přidáme k nim upečenou zeleninu a servírujeme.