Tuňák s dušenou čekankou, mandlovým krémem a pečeným citronem
Suroviny
- 150 g Mandle
- 100 g Máslo čerstvé
- 500 g Tuňák obecný
- 30 ml Olej olivový
- 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 1 kávová lžička Šalvěj čerstvá
- 3 ks Citrony
- 4 ks Čekanka
- 1 špetka Pepř bílý
- 0.5 polévková lžíce Bazalka
- 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 924 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 78 g
- Sodík 440 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 160 mg
- Draslík 810.5 mg
- Vláknina 20543.4 mg
- Vitamín A 20543.4 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 60.9 mg
- Vitamín E 11.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mandle nasekáme, lžíci jich odložíme, zbytek smícháme se smetanou a zvolna přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme cca 10 minut. Mírně osolíme a v mixéru rozmixujeme do hladké konzistence. Nakonec přecedíme přes jemné síto.
-
2
Čekanku očistíme, odstraníme svrchní listy, vložíme do pekáčku, zalijeme olejem smíchaným s cukrem, šťávou vymačkanou z jednoho citronu, špetkou soli a přidáme trochu vody tak, aby byla čekanka ponořená. Vložíme do trouby předhřáté na 170 °C a pečeme doměkka cca 30 minut. Po vyjmutí necháme oschnout. Přemístíme do čistého pekáčku s máslem a v troubě při teplotě 200 °C dopečeme dalších 5 minut. Zalijeme mandlovou omáčkou, posypeme najemno nasekanými mandlemi a zapečeme ještě 10 minut.
-
3
Rybu vykostíme, zbavíme kůže a v nejvyšším místě vykrojíme svíčkovou-polodlouhý, vysoký váleček. Mírně osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem. Po všech stranách obalíme v nasekaných bylinkách se strouhanou citronovou kůrou a na chladném místě necháme chvíli odležet. Krátce před podáváním maso ze všech stran opečeme na rozpáleném oleji. Uprostřed musí zůstat růžové.
-
4
Zbylé dva citroy omyjeme, rozkrojíme na poloviny a odstraníme jádra. Řezem dolů opékáme nasucho několik minut na tálu nebo pánvi,až zhnědnou.
-
5
Hotovou čekanku rozdělíme ke středům talířů, vedle ní naskládáme řezy masa a doplníme pečeným citronem. Dozdobíme omáčkou a ihned podáváme.