Losos marinovaný s koprem
Suroviny
- 150 g Cukr krupice
- 150 g Kopr čerstvý
- 900 g Losos - filety
- 150 g Sůl mořská
- 2 kávová lžička Olej olivový
- 0.5 kávová lžička Estragon
- 1 ks Bageta
- 1 ks Citrony
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Červená řepa
- 3 ks Jalovec
- 2 polévková lžíce Créme fraiche
- 2 polévková lžíce Pepř černý celý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 853 kcal
- Sacharidy 123 g
- Tuky 14 g
- Sodík 15593 mg
- Bílkoviny 62 g
- Uhlovodany 123 g
- Cholesterol 117 mg
- Draslík 2312.8 mg
- Vláknina 28026.8 mg
- Vitamín A 28026.8 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 69.4 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Filet z čerstvého lososa s kůží, asi 900 g, zbavíme zbylých kůstek a odstraníme proužek tuku podél břicha. Maso do pekáčku nebo zapékací misky kůží dolů. Rozdrtíme nebo namixujeme černý pepř, jalovec a bobkový list, přidáme estragon a spolu se solí, cukrem a červenou řepou smícháme s polovinou kopru.
-
2
Tuto marinovací směs rovnoměrně rozprostřeme na lososa a potom filet překryjeme alobalovou fólií. (Filet lze rozdělit také napůl, marinovací směs navršit na jednu polovinu a přikrýt druhou částí lososa jako sendvič, kůží ven.) Vše zatížíme prkénkem nebo pekáčkem se zátěží a uložíme na 2 až 3 dny do chladničky.
-
3
Po třech dnech setřeme z marinovaného lososa všechno koření a také řepu, filet opláchneme studenou vodou a ubrouskem osušíme. Nožem následně odstraníme kůži, ale lze ji sloupnout i rukou, když prsty přidržujeme maso. Filet posypeme druhou polovinou kopru a pevně jej zabalíme do fólie a uložíme opět na dvě až osm hodin do chladu. Lososa podáváme nakrájeného na tenké plátky s klínky citronu, snítkami kopru a pokapaného několika kapkami olivového oleje, crème fraiche a bagetou.