Losos marinovaný s koprem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Cukr krupice
  • 150 g Kopr čerstvý
  • 900 g Losos - filety
  • 150 g Sůl mořská
  • 2 kávová lžička Olej olivový
  • 0.5 kávová lžička Estragon
  • 1 ks Bageta
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Červená řepa
  • 3 ks Jalovec
  • 2 polévková lžíce Créme fraiche
  • 2 polévková lžíce Pepř černý celý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 853 kcal
  • Sacharidy 123 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 15593 mg
  • Bílkoviny 62 g
  • Uhlovodany 123 g
  • Cholesterol 117 mg
  • Draslík 2312.8 mg
  • Vláknina 28026.8 mg
  • Vitamín A 28026.8 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 69.4 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Filet z čerstvého lososa s kůží, asi 900 g, zbavíme zbylých kůstek a odstraníme proužek tuku podél břicha. Maso do pekáčku nebo zapékací misky kůží dolů. Rozdrtíme nebo namixujeme černý pepř, jalovec a bobkový list, přidáme estragon a spolu se solí, cukrem a červenou řepou smícháme s polovinou kopru.

  • 2

    Tuto marinovací směs rovnoměrně rozprostřeme na lososa a potom filet překryjeme alobalovou fólií. (Filet lze rozdělit také napůl, marinovací směs navršit na jednu polovinu a přikrýt druhou částí lososa jako sendvič, kůží ven.) Vše zatížíme prkénkem nebo pekáčkem se zátěží a uložíme na 2 až 3 dny do chladničky.

  • 3

    Po třech dnech setřeme z marinovaného lososa všechno koření a také řepu, filet opláchneme studenou vodou a ubrouskem osušíme. Nožem následně odstraníme kůži, ale lze ji sloupnout i rukou, když prsty přidržujeme maso. Filet posypeme druhou polovinou kopru a pevně jej zabalíme do fólie a uložíme opět na dvě až osm hodin do chladu. Lososa podáváme nakrájeného na tenké plátky s klínky citronu, snítkami kopru a pokapaného několika kapkami olivového oleje, crème fraiche a bagetou.

Komentáře k receptu