Palačinky s lososem a pomerančovým přelivem
Suroviny
- 10 g Cukr krupice
- 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Losos uzený
- 200 ml Mléko polotučné
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Muškátový oříšek
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Pomeranče
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 špetka Cukr krupice
- 1.5 l Voda pitná
- 1 kg Chřest zelený
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 0.12 polévková lžíce Olej stolní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 576 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 34 g
- Sodík 168 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 492.2 mg
- Draslík 370.8 mg
- Vláknina 3966.4 mg
- Vitamín A 3966.4 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.4 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chřest očistíme a odkrojíme dřevnaté konce.
-
2
Nejprve uvaříme dřevnaté konce výhonků chřestu v osolené vroucí vodě se lžičkou másla a lžičkou cukru. Vařené zbytky z chřestu vyndáme a ve vzniklém vývaru uvaříme očištěný, na kousky nakrájený chřest, který necháme po uvaření okapat. Než se chřest uvaří, připravíme si těsto na palačinky, a to tak, že v rendlíku rozpustíme máslo, které necháme mírně vychladnout. Rozšlehané žloutky rozmícháme v mléce a vmícháme je do mouky, nakonec do těsta přidáme rozpuštěné máslo a ochutíme ho špetkou soli, nastrouhaným muškátovým oříškem a jemně sekanou pažitkou. Hotové těsto necháme alespoň 30 minut odpočinout. Na hotové palačinky rozdělíme plátky lososa, svineme je, a uchováváme je v teple do podávání. Před podáváním palačinky nakrájíme na špalíčky.
-
3
Podáváme tak, že na prohřáté talíře naanžujeme chřest, přelijeme ho horkou omáčkou a okolo přelitého chřestu urovnáme teplé špalíčky palačinek s lososem. Podáváme horké.
-
4
Pomerančový přeliv připravíme tak, že pomeranč důkladně omyjeme, speciální škrabkou ho oškrábeme. Část nastrouhané kůry odložíme na konečnou ozdobu. Zbývající nastrouhanou kůru dáme do misky, přilijeme k ní vylisovanou šťávu z pomeranče, smetanu, žloutky a víno a vše vymícháme dohladka. Směs ochutíme solí a pepřem, cukrem a mícháme nad plamenem ve vodní lázni, dokud omáčka nezhoustne.