Cejnová papriková polévka
Suroviny
- 200 g Cejn velký
- 150 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 200 g Fenykl sladký - hlíza
- 150 g Petržel kořen
- 500 g Rybí hlavy
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 1 kávová lžička Limetková šťáva
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 1 ks Paprika zelená
- 1 ks Paprika žlutá
- 1 ks Paprika červená
- 1 l Voda pitná
- 0.5 dl Víno bílé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Bazalka
- 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 4 polévková lžíce Paprikový protlak
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 489 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 118 g
- Sodík 1071 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 98.4 mg
- Draslík 922 mg
- Vláknina 13940.6 mg
- Vitamín A 13940.6 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 128.2 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 38.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté a osušené filety z cejna pokrájíme na kostky velikosti sousta, dáme do mísy a pokapeme limetkovou šťávou.
-
2
3 papriky (žlutou, červenou, zelenou) omyjeme, zbavíme jadýrek a pokrájíme na tenké pásky. V druhé misce smícháme zakysanou smetanu s paprikovým protlakem.
-
3
V hrnci rozpustíme máslo a papriky na něm podusíme. Pak je zalijeme 1 litrem rybího bujonu, do kterého zamícháme smetanovo-paprikovou směs, přidáme filety z cejna, povaříme 6 minut a podáváme.
-
4
Polévku dochutíme solí, pepřem a podáváme.
-
5
Rybí vývar s fenyklem [29924]:
-
6
Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
-
7
Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
-
8
V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
-
9
Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.