Pstruh v bramborové košilce
Suroviny
- 600 g Pstruh
- 200 g Garnát obecný
- 200 g Brambory
- 100 g Pórek
- 10 g Tymián čerstvý
- 30 g Petržel - nať
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 10 g Rozmarýn čerstvý
- 40 ml Víno Marsala
- 100 ml Víno bílé
- 50 ml Olej olivový
- 40 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 500 ml Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 519 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 27 g
- Sodík 889 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 201 mg
- Draslík 1010.4 mg
- Vláknina 6097.5 mg
- Vitamín A 6097.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.9 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme petrželku, tymián a rozmarýn a jemně nasekáme. Pórek pokrájíme na kolečka.
-
2
Oloupeme brambory, omyjeme je a pokrájíme na tenké plátky. Povaříme je 1 minutu v osolené vroucí vodě, scedíme je a utěrkou osušíme.
-
3
Vyloupeme ocásky garnátů, odstraníme z nich černé střívko, omyjeme je a rozmixujeme dohladka se smetanou a špetkou soli a pepře. Opláchneme plátky pstruha a přes fólii je jemně naklepeme. Osolíme a opepříme, dáme na ně trochu rozmixované směsi, rozetřeme ji do stejnoměrné vrstvy a posypeme je trochou směsi nasekané petrželky, rozmarýnu a tymiánu a navrch poklademe předvařená kolečka brambor a přelijeme je 3 lžícemi oleje.
-
4
Zbývajícím olejem vymažeme pekáč, vysypeme ho kolečky pórku a na ně rozmístíme připravené plátky pstruha. Zalijeme je bílým vínem a dáme pekáč na 10 minut nebo dokud nebudou kolečka brambor mírně dozlatova do trouby předehřáté na 200 °C.
-
5
Vytáhneme pekáč z trouby, rybí plátky opatrně vyjmeme a přikryté je uchováme teplé.
-
6
Obsah pekáče propasírujeme přes síto do pánvičky, přilijeme marsalu, dáme po špetce soli a pepře a část omáčky vyvaříme.
-
7
Pstruhy podáváme s horkou omáčkou posypané zbývající směsí nasekané petrželky, rozmarýnu a tymiánu.