Marinovaný losos s bazalkou
Suroviny
- 900 g Losos - filety
- 50 g Cukr krupice
- 50 g Sůl
- 150 g Salát ledový
- 200 ml Ocet rýžový
- 1 kávová lžička Pepř bílý celý
- 0.5 kávová lžička Hořčice
- 2 ks Limetka
- 1 ks Limetka
- 1 ks Limetka
- 1 ks Bazalka
- 1 ks Pažitka
- 5 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Zázvor nakládaný
- 5 polévková lžíce Bazalka
- 3 polévková lžíce Bazalka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 335 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 6 g
- Sodík 3718 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 78 mg
- Draslík 655.5 mg
- Vláknina 5554.5 mg
- Vitamín A 5554.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 31.8 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do velké zapékací mísy rozložíme maso, ze kterého jsme odstranili případné kosti, pod studenou vodou opláchli a pomocí papírových utěrek jsme ho osušili. Rovnoměrně posypeme cukrem, nakrájenou bazalkou, mořskou solí, bílým pepřem, limetovou kůrou a v přikryté míse necháme 1-2 dny v lednici marinovat. Během marinování maso několikrát obrátíme.
-
2
Na mírném ohni mícháme rýžový ocet s cukrem, dokud se nám cukr nerozpustí. Pak tekutinu přivedeme k varu a vaříme 5-6 minut, vařením se její objem asi o třetinu zmenší. Po odstavení vmícháme limetkovou kůru, hořčici, nadrobno nakrájenou bazalku, zázvor a máme připravenou zálivku.
-
3
Lososa vyndáme z marinády, otřeme ho papírovou utěrkou a ostrým nožem nakrájíme na velmi tenké plátky.
-
4
Na 6 talířů upravíme salátové listy a pokapeme trochou zálivky. Na salátové listy rozdělíme lososa, pokapeme zbylou zálivkou, ozdobíme lístky bazalky, plátky limety, pažitkou a ihned servírujeme.