Chňápal na způsob veracruz
Suroviny
- 75 g Paprika sterilovaná
- 150 g Olivy nakládané
- 600 g Parmice
- 120 ml Olej olivový
- 1 kávová lžička Oregano sušené
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Hřebíček
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 2 ks Limetka
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Chilli paprička
- 8 ks Rajčata
- 4 stroužek Česnek
- 2 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Kapary
- 1 polévková lžíce Cukr třtinový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 593 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 42 g
- Sodík 1049 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 73.5 mg
- Draslík 1147 mg
- Vláknina 13540.2 mg
- Vitamín A 13540.2 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 79.9 mg
- Vitamín E 4.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rybu opláchneme, osušíme a vložíme do pekáče. V misce smícháme limetkovou šťávu, drcený česnek, oregano a sůl. Směsí polijeme rybu. Troubu předehřejeme na 180° C, vložíme rybu a pečeme 30 minut.
-
2
V hrnci zahřejeme olej, přidáme bobkový list, plátky česneku a proužky čerstvé čili papričky jalapeňo bez semen. Smažíme 3-4 minuty na mírném ohni. Přidáme plátky cibule a smažíme ještě 3-4 minuty, až je cibule měkká.
-
3
Rajčata naspodu nařízneme do kříže, vložíme do mísy a zalijeme horkou vodou. Po 3 minutách je přendáme do mísy se studenou vodou, osušíme a oloupeme. Rozřízneme napůl, vyjmeme semena, dužinu nakrájíme najemno a přidáme k cibulové směsi. Smažíme 3-4 minuty, až rajčata začnou měknout.
-
4
Do omáčky přidáme pikantní nakládané čili papričky jalapeňos nakrájené na proužky, cukr, hřebíček a skořici. Vaříme 10 minut, často mícháme, pak do omáčky přidáme zelené olivy plněné papričkou.
-
5
Na každou rybu nalijeme trochu omáčky, ozdobíme kapary a podáváme s plátky citrónu. Jako příloha se hodí rýže.