Beef fajita
Suroviny
- 150 g Avokádo
- 35 g Cibule
- 200 g Olej olivový
- 200 g Olej olivový
- 150 g Rajčata
- 400 g Rajčata
- 90 g Rajčata
- 40 g Sůl
- 10 g Sůl
- 5 g Sůl
- 6 g Sůl
- 10 g Pepř černý mletý
- 220 g Česnek
- 15 g Česnek
- 3 g Česnek
- 150 g Chilli paprička
- 5 g Chilli paprička
- 3 g Chilli paprička
- 550 g Zakysaná smetana
- 500 g Salát ledový
- 100 g Paprika červená
- 200 g Sýr Čedar
- 10 g Koriandr mletý
- 20 g Oregano čerstvé
- 125 g Olej slunečnicový
- 10 g Koriandr čerstvý
- 5 g Koriandr čerstvý
- 3 g Koriandr čerstvý
- 5 g Limetková šťáva
- 9 g Limetková šťáva
- 10 g Kmín mletý
- 40 ml Pivo tmavé 13% 4,4% obj.
- 75 ml Limetková šťáva
- 40 ks Tortilla
- 1.5 kg Cibule
- 2 kg Hovězí svíčková
- 1 kg Paprika zelená
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1466 kcal
- Sacharidy 128 g
- Tuky 71 g
- Sodík 2773 mg
- Bílkoviny 68 g
- Uhlovodany 128 g
- Cholesterol 133.3 mg
- Draslík 2156.3 mg
- Vláknina 41678.6 mg
- Vitamín A 41678.6 mg
- Vitamín B6 2.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 163.6 mg
- Vitamín E 7.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve si připravíme marinádu. V míse smícháme 125 g slunečnicového oleje, 75 ml šťávy z limetek a 40 ml mexického piva Corona se 120 g nasekaného česneku, 10 g nasekaného čerstvého koriandru, 10 g mletého koriandru, 10 g mletého kmínu, 10 g čerstvě umletého pepře a 20 g mořské soli. Hovězí svíčkovou nakrájíme na plátky silné nejvýše 1 cm, lehce naklepané je naložíme nejméně na 1 hodinu do marinády.
-
2
Zelenou papriku zbavíme stopek a semen a pokrájíme ji na tenké proužky, oloupeme a nahrubo nasekáme cibuli a na plátky 100 g oloupaného česneku. Papriku s cibulí a česnekem opečeme na olivovém oleji, osolíme mořskou solí a přendáme na velkou rozpálenou litinovou pánev se silným dnem.
-
3
Plátky masa vyjmeme z marinády, zprudka je ogrilujeme 1-2 minuty z každé strany a ogrilované nakrájíme na tenké proužky. Maso, které by mělo být uvnitř růžové, osolíme mořskou solí a položíme na papriku.
-
4
Na suché pánvi ohřejeme tortillové placky o průměru 6 palců tak, aby zůstaly vláčné.
-
5
Servírujeme se strouhaným sýrem čedar a nadrobno nakrájeným ledovým salátem, jako dip předložíme chilli salsu Ambiente, tomatovou salsu Ambiente, guacamole Ambiente a zakysanou smetanu.
-
6
Salsa chilli Ambiente [46976]:
-
7
Čerstvé červené papriky zbavíme semínek a spolu s rajčaty je nakrájíme na půlcentimetrové kostičky. Oloupaný česnek a chilli papričky jalapeños nakrájíme nadrobno. Osolíme a zalijeme olivovým olejem. Čerstvé oregano nasekáme najemno, přidáme do směsi a vše promícháme.
-
8
Tomatová salsa Ambiente [46991]:
-
9
Rajčata krátce ponoříme do vařící vody, ihned je ledovou vodou zchladíme, křížem nařízneme u stopky, oloupeme je a nakrájíme na půlcentimetrové kostičky. Jadýrka dáme stranou.
-
10
Oloupanou cibuli a chilli papričky nakrájíme nadrobno.
-
11
Smícháme rajčata, cibuli, chilli papričky, celé lístky koriandru, osolíme, zakapeme limetkovou šťávou a přes velmi jemný cedník vymačkáme šťávu z rajčatových jadýrek. Vše zamícháme a omáčka je hotová.
-
12
Mexická omáčka Quacamole Ambiente [46999]:
-
13
Rajčata krátce ponoříme do vařící vody, ihned je ledovou vodou zchladíme, křížem nařízneme u stopky, oloupeme je a nakrájíme na půlcentimetrové kostičky. Chilli papričky jalapeños nakrájíme nadrobno.
-
14
Avokáda rozpůlíme a vyjmeme pecku. Oloupeme je, nakrájíme a dáme do hmoždíře spolu s oloupanými, nahrubo nakrájenými stroužky česneku a limetovou šťávou. Vše utřeme na jemnou pastu.
-
15
Přidáme připravená rajčata, papričky, lístky koriandru, osolíme a zamícháme.