Masová jehněčí roláda s vínem
Suroviny
- 150 g Hrášek
- 400 g Jehněčí maso
- 50 g Máslo čerstvé
- 75 g Strouhanka
- 0.2 kávová lžička Čaj černý
- 0.1 ks Citrony
- 1 ks Česnek
- 2 ks Šalotka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 0.5 l Voda pitná
- 0.1 kg Cukr krupice
- 0.2 kg Hrachové lusky
- 0.1 polévková lžíce Droždí sušené
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Ocet vinný
- 2 polévková lžíce Máta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 584 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 25 g
- Sodík 206 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 63 g
- Cholesterol 95 mg
- Draslík 514.1 mg
- Vláknina 7800.4 mg
- Vitamín A 7800.4 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 54.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 967.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 160°C. Do hrnce dáme máslo, najemno nakrájenou šalotku a osmahneme ji doměkka. Přidáme hrášek, 1 minutu orestujeme a hrnec odstavíme. Osolíme, opepříme, přidáme 1 lžíci pokrájené máty, olej, strouhanku a všechno rozmixujeme. Takto připravenou nádivkou potřeme jehněčí maso, které jsme si rozřízli na plátek a naklepali. Roládu svineme, zavážeme režnou nití, vložíme do pekáče a pečeme 90 minut. Mezitím si do hrnečku nalijeme 150 ml vína a na mírném ohni povaříme 15 minut. Přidáme lístky zbylé máty, ocet, cukr a vaříme další 4 minuty. Poté scedíme. Po upečení roládu přikryjeme alobalem a necháme 10 minut stát.
-
2
Víno z hrachových lusků [53456]:
-
3
Do hrnce nalijeme vodu, přisypeme lusky a přivedeme k varu. Vaříme 20 minut. Hrnec odstavíme a přisypeme cukr, droždí, čaj a na kolečka nakrájený citron. Přikryjeme utěrkou a necháme 4 dni stát. Poté víno scedíme, nalijeme do demižonu, uzavřeme kvasnou zátkou a necháme 4 týdny stát.