Květák sterilovaný v octovém nálevu
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 67 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 1 g
- Sodík 2006 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 501.7 mg
- Vláknina 6791.8 mg
- Vitamín A 6791.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 80.4 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Květák očistíme a na cca 30 minut vložíme do 1 litu vody se špetkou soli. Po vyjmutí rozebereme na růžičky a nasypeme do litru vroucí vody ochucené lžičkou octa. Povaříme cca 5 minut, poté vyjmeme a po vychladnutí rozdělíme do sklenic.
-
2
Ocet, sůl a cukr rozmícháme ve zbylé vodě, přidáme bobkový list a hořčičné semínko, krátce povaříme a necháme vychladnout. Roztokem zalijeme květák a sklenice zavíčkujeme. Urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a sterilujeme po dobu 25 minut od bodu varu. Po dvou dnech sterilizaci zopakujeme. Po vyjmutí sklenice uchováme v temné a studené místnosti.