Nejlepší dukátové buchtičky
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 130 g Máslo čerstvé
- 600 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 80 g Cukr krupice
- 100 g Cukr krupice
- 25 g Droždí
- 10 g Citronová kůra
- 10 g Cukr vanilka
- 750 ml Mléko polotučné
- 500 ml Víno bílé
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 8 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1069 kcal
- Sacharidy 115 g
- Tuky 49 g
- Sodík 279 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 674.8 mg
- Draslík 253.2 mg
- Vláknina 6903.3 mg
- Vitamín A 6903.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.2 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 46.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pekáč vymažeme rozpuštěným máslem.
-
2
V misce utřeme rozdrobené droždí s cukrem, lžící vlažného mléka a vmícháme lžíci mouky. Necháme droždí vzejít.
-
3
Do mísy prosejeme mouku (hrst si necháme na vál), cukr, strouhanou citronovou kůru, sůl, mléko s rozšlehanými vejci, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Pod utěrkou necháme těsto asi 60 minut kynout.
-
4
Z vykynutého těsta uválíme úzké válečky, krájíme z nich malé dílky, které krájíme na malé kousky. Klademe je těsně vedle sebe do pekáče, po všech stranách pečlivě potíráme rozpuštěným máslem. Buchtičky necháme v pekáči vykynout. Před pečením ještě potřeme celý povrch máslem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.
-
5
V mezičase připravíme šodó. Žloutky šleháme s cukrem do pěny, zašleháme víno a ve vodní lázni za stálého šlehání necháme zhoustnout, ale nevaříme. Do hotového šodó vmícháme vanilkový cukr.
-
6
Buchtičky rozdělujeme na porce a na talíři přeléváme šodó.