Nejlepší dukátové buchtičky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 130 g Máslo čerstvé
  • 600 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 80 g Cukr krupice
  • 100 g Cukr krupice
  • 25 g Droždí
  • 10 g Citronová kůra
  • 10 g Cukr vanilka
  • 750 ml Mléko polotučné
  • 500 ml Víno bílé
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 8 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1069 kcal
  • Sacharidy 115 g
  • Tuky 49 g
  • Sodík 279 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 674.8 mg
  • Draslík 253.2 mg
  • Vláknina 6903.3 mg
  • Vitamín A 6903.3 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.2 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 46.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pekáč vymažeme rozpuštěným máslem.

  • 2

    V misce utřeme rozdrobené droždí s cukrem, lžící vlažného mléka a vmícháme lžíci mouky. Necháme droždí vzejít.

  • 3

    Do mísy prosejeme mouku (hrst si necháme na vál), cukr, strouhanou citronovou kůru, sůl, mléko s rozšlehanými vejci, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Pod utěrkou necháme těsto asi 60 minut kynout.

  • 4

    Z vykynutého těsta uválíme úzké válečky, krájíme z nich malé dílky, které krájíme na malé kousky. Klademe je těsně vedle sebe do pekáče, po všech stranách pečlivě potíráme rozpuštěným máslem. Buchtičky necháme v pekáči vykynout. Před pečením ještě potřeme celý povrch máslem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.

  • 5

    V mezičase připravíme šodó. Žloutky šleháme s cukrem do pěny, zašleháme víno a ve vodní lázni za stálého šlehání necháme zhoustnout, ale nevaříme. Do hotového šodó vmícháme vanilkový cukr.

  • 6

    Buchtičky rozdělujeme na porce a na talíři přeléváme šodó.

Komentáře k receptu