Chobotnice s bramborami

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 25 g Ančovičky konzervované
  • 600 g Brambory
  • 200 g Pórek
  • 30 g Petržel - nať
  • 5 g Sůl
  • 60 ml Citronová šťáva
  • 50 ml Olej olivový
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Chilli paprička
  • 3 ks Pepř bílý celý
  • 1 ks Citrony
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 kg Chobotnice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 550 kcal
  • Sacharidy 57 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 1319 mg
  • Bílkoviny 48 g
  • Uhlovodany 57 g
  • Cholesterol 125.3 mg
  • Draslík 1770.2 mg
  • Vláknina 28313.2 mg
  • Vitamín A 28313.2 mg
  • Vitamín B6 1.5 mg
  • Vitamín B12 0.1 mg
  • Vitamín C 86 mg
  • Vitamín E 3.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Chobotnici vykucháme a promyjeme. Omyjeme petrželku, 1 snítku si uschováme a zbytek nasekáme. Oloupeme 1 stroužek česneku, omyjeme a mírně podrtíme. Pórek omyjeme a pokrájíme na kolečka.

  • 2

    Vložíme chobotnici do hrnce, zalijeme ji vodou, přidáme pórek, snítku petrželky, kolečka citronu, bobkový list a zrnka pepře a uvedeme vodu pomalu do varu. Osolíme ji a vaříme chobotnici na mírném plameni asi 1 hodinu. Stáhneme hrnec z ohně, necháme chobotnici ve vývaru vychladnout, potom ji vyjmeme, stáhneme z ní kůži a pokrájíme na kousky. Oloupeme brambory, omyjeme je, pokrájíme na tlustší kolečka a uvaříme v páře.

  • 3

    V míse smícháme 1 lžíci citronové šťávy se špetkou soli a špetkou čerstvě mletého pepře, přilijeme 2 lžíce oleje a vidličkou všechny ingredience důkladně prošleháme. Do pánve nalijeme zbývající olej a lehce na něm osmažíme 1 papričku a 1 stroužek česneku, vyhodíme je a přidáme scezená a drobně pokrájená filátka ančoviček a za neustálého míchání je necháme rozpustit.

  • 4

    Přidáme kousky chobotnice, 2-3 minuty je smažíme, poté přilijeme zbývající citronovou šťávu a zasypeme vše nasekanou petrželkou. Na servírovací mísu rozložíme brambory, přelijeme je připravenou zálivkou, navrch položíme kousky chobotnice a hotový horký pokrm podáváme.

Komentáře k receptu