Tvarohový nákyp

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 900 g Tvaroh jemný
  • 15 g Sůl
  • 1200 g Žemle tuková
  • 360 g Vejce slepičí
  • 300 g Máslo čerstvé
  • 300 g Cukr krupice
  • 30 g Citrony
  • 60 g Hrozinky
  • 60 g Cukr moučkový
  • 60 g Cukr vanilka
  • 1200 ml Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 976 kcal
  • Sacharidy 129 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 633 mg
  • Bílkoviny 35 g
  • Uhlovodany 47 g
  • Cholesterol 200.3 mg
  • Draslík 98.4 mg
  • Vláknina 726 mg
  • Vitamín A 726 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.4 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 35.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Tvaroh rozmícháme a mírně osolíme.

  • 2

    Žemli nakrájíme na malé kostičky a zvlhčíme ji mlékem.

  • 3

    Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.

  • 4

    250g másla vyšleháme s polovinou dávky cukru a se žloutky, přidáme kůru z omytého citronu, omyté, spařené a okapané rozinky, tvaroh a žemli. Vše lehce promícháme.

  • 5

    Z bílků za postupného přidávání zbylého cukru vyšleháme pevný sníh a lehce jej vmícháme do směsi tvarohu a žemlí.

  • 6

    Vhodnou nádobu vymazanou zbylým máslem naplníme hmotou a pod poklicí v páře ve vyhřáté troubě nákyp dusíme. Před koncem dušení nákyp odkryjeme.

  • 7

    Ještě teplý nákyp opatrně vyklopíme a nakrájíme na porce. Nakonec pokrm posypeme směsí moučkového a vanilkového cukru.

Komentáře k receptu