Horký hruškový dezert s kakaovou polevou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 153 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 4 g
- Sodík 17 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 204.2 mg
- Vláknina 9388 mg
- Vitamín A 9388 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.3 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté zralé hrušky osušíme, rozkrojíme a vykrojíme jadřince. Hrušky oloupeme a nakrájíme na kousky asi 1x1cm. Nakrájené hrušky dáme do většího rendlíku s nepřilnavým dnem, přidáme k nim cukr, vymačkanou šťávu z čerstvého pomeranče a při mírnější teplotě vše vaříme 12 minut. Občas hrušky promícháme. Když jsou hrušky povařené, přelijeme je mandlovým likérem, promícháme a rozdělíme je do 4 zapékacích misek (obsah misky by měl být přibližně 150ml).
-
2
Troubu si předehřejeme na 160°C.
-
3
Připravíme kakaovou polevu: loupané mandle posekáme nadrobno. Do mísy prosejeme moučkový cukr, který promícháme s kvalitním kakaem a posekanými mandlemi. V druhé nádobě z čerstvého bílku vyšleháme tuhý sníh, který postupně zamícháme do kakaové směsi. Takto upravený sníh pomocí lžíce navršíme na uvařené hrušky, každou formičkou zlehka potřeseme, aby se sníh s hruškami urovnal. Formičky vložíme do středu předehřáté trouby a pečeme je 20 minut. Kakaová poleva by měla být po upečení na dotek tuhá.
-
4
Hrušky s polevou podáváme hned horké. Je to výborný dezert. Dobrou chuť.