Staroruská ucha kalja z candáta
Suroviny
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 kávová lžička Estragon
- 4 ks Brambory
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Okurky nakládané
- 1 ks Pórek
- 3 ks Bobkový list
- 10 ks Pepř černý celý
- 1 ks Petržel kořen
- 1 špetka Šafrán
- 1.5 l Voda pitná
- 1.5 kg Candát obecný
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 273 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 65 g
- Sodík 1607 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 8 mg
- Draslík 579.2 mg
- Vláknina 12122.8 mg
- Vitamín A 12122.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 51.9 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Velkého candáta zbavíme šupin, hlavy a ploutví, vykucháme a nakrájíme na díly.
-
2
Hlavu, ploutve a jedlé vnitřnosti ve větším hrnci zalijeme vařící vodou, přidáme čtvrcené neoloupané cibule, čtvrtky oloupaných brambor, nakrájenou mrkev a petržel, osolíme a na mírném ohni vaříme asi 20 minut. Potom sejmeme z ohně, sebereme pěnu, vývar přecedíme a znovu uvedeme do varu.
-
3
Mezitím na malé kostičky nakrájíme větší nakládané okurky a v pánvi na 2 lžících másla po obou stranách opečeme osolené díly ryby.
-
4
Opečenou rybu a nakrájené okurky vložíme do vývaru, výpek na pánvi zasypeme 2 lžícemi mouky, krátce zasmažíme, jíšku rozšleháme s trochou horkého vývaru a vlijeme do polévky.
-
5
Přilijeme okurkový nálev, okořeníme celým pepřem a bobkovým listem a vaříme asi 15 minut. Na posledních 5 minut vaření přidáme na kolečka nakrájený pórek. Pak polévku stáhneme z ohně, pokapeme citronovou šťávou, vhodíme nasekaný estragon, špetku šafránu, podle chuti přisolíme, zakryjeme poklicí a necháme ještě 10 minut ustát.
-
6
Polévku podáváme posypanou sekaným koprem.