Zdíkovská polévka s libečkem
Suroviny
- 300 g Brambory
- 100 g Celer bulvový
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Petržel kudrnka
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Majoránka
- 3 polévková lžíce Houby sušené
- 1 polévková lžíce Libeček
- 3 polévková lžíce Krupky trhané
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 202 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 97 g
- Sodík 434 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 515.4 mg
- Vláknina 8353.2 mg
- Vitamín A 8353.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.4 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené hřibovité houby promyjeme pod tekoucí vodou, dáme je do misky a zalijeme 2 dl vody. Necháme je namočené 30 minut, potom je scedíme a pokrájíme na menší kousky.
-
2
Malé krupky dobře promyjeme, dáme do druhé misky a zalijeme též 2 dl vody. Necháme je namočené tak dlouho, jako houby. Potom je scedíme a necháme okapat.
-
3
Oloupeme a omyjeme mrkev, 1/4 celeru, petržel a brambory. Brambory pokrájíme na kostky, kořenovou zeleninu nakrájíme na tenké plátky. Oloupeme cibuli s česnekem a drobně je pokrájíme. Celerovou nať a libeček omyjeme a svážeme.
-
4
V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem, na něm zpěníme cibuli s česnekem, přidáme k ní pokrájenou zeleninu a krátce, za stálého míchání, zeleninu osmažíme. Zeleninu zalijeme vodou, přidáme brambory, houby a krupky a snítky celerové natě a libečku. Polévku podle chuti osolíme, opepříme, ochutíme majoránkou a pomalu vaříme 25-30 minut doměkka. Z uvařené polévky vyjmeme celerovou nať a libeček a podáváme posypané nasekanou petrželkou.