Klatovská sváteční polévka s hříbky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Brambory
  • 200 g Hříbky čerstvé
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Kmín celý
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Česnek
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 1.5 l Hovězí vývar základní
  • 0.35 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 189 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 1199 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 11.1 mg
  • Draslík 855.2 mg
  • Vláknina 6070.3 mg
  • Vitamín A 6070.3 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.3 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěnou cibuli s česnekem drobně nakrájíme. Oloupané a omyté brambory pokrájíme na kostičky. Čerstvé hříbky očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky.

  • 2

    V rendlíku přivedeme k varu 5 dl hovězího vývaru. Vložíme do něj pokrájené brambory, přidáme majoránku, sůl a kmín. Brambory vaříme doměkka 15-20 minut, potom je scedíme.

  • 3

    Mezitím v pánvi rozpustíme máslo, na kterém za častého míchání podusíme hříbky. Ochutíme je solí, drceným kmínem a pepřem. Jakmile se začnou smažit, vyjmeme je. K omastku přidáme lžíci másla, poté cibuli s česnekem a zpěníme ji. Přimícháme lžíci hladké mouky a usmažíme světlou cibulovou jíšku.

  • 4

    V druhém hrnci přivedeme k varu 1 litr hovězího vývaru, vložíme do něj scezené brambory, podušené hříbky, jíšku, polévku povaříme dalších 10 minut. Přidáme sůl a pepř podle chuti.

  • 5

    Omyjeme petrželku kudrnku, drobně ji pokrájíme a před podáváním ji přimícháme do polévky.

Komentáře k receptu