Klatovská sváteční polévka s hříbky
Suroviny
- 300 g Brambory
- 200 g Hříbky čerstvé
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 1 ks Cibule
- 1 ks Česnek
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Pepř bílý
- 1.5 l Hovězí vývar základní
- 0.35 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 189 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 8 g
- Sodík 1199 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 11.1 mg
- Draslík 855.2 mg
- Vláknina 6070.3 mg
- Vitamín A 6070.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.3 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou cibuli s česnekem drobně nakrájíme. Oloupané a omyté brambory pokrájíme na kostičky. Čerstvé hříbky očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky.
-
2
V rendlíku přivedeme k varu 5 dl hovězího vývaru. Vložíme do něj pokrájené brambory, přidáme majoránku, sůl a kmín. Brambory vaříme doměkka 15-20 minut, potom je scedíme.
-
3
Mezitím v pánvi rozpustíme máslo, na kterém za častého míchání podusíme hříbky. Ochutíme je solí, drceným kmínem a pepřem. Jakmile se začnou smažit, vyjmeme je. K omastku přidáme lžíci másla, poté cibuli s česnekem a zpěníme ji. Přimícháme lžíci hladké mouky a usmažíme světlou cibulovou jíšku.
-
4
V druhém hrnci přivedeme k varu 1 litr hovězího vývaru, vložíme do něj scezené brambory, podušené hříbky, jíšku, polévku povaříme dalších 10 minut. Přidáme sůl a pepř podle chuti.
-
5
Omyjeme petrželku kudrnku, drobně ji pokrájíme a před podáváním ji přimícháme do polévky.