Zeleninový bujon se sýrovými knedlíčky
Suroviny
- 250 g Celer bulvový
- 100 g Mrkev kořen
- 250 g Pórek
- 200 g Tuřín
- 200 g Strouhanka
- 200 g Petržel kořen
- 500 g Mangold
- 100 g Gouda
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Libeček
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Cibule
- 3 ks Vejce slepičí
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 2 stroužek Česnek
- 4 plátek Chléb toastový
- 2 l Voda pitná
- 1 l Voda pitná
- 0.5 l Víno růžové
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- 2 polévková lžíce Kapary
- 1 polévková lžíce Worcester omáčka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 742 kcal
- Sacharidy 80 g
- Tuky 85 g
- Sodík 3385 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 78 g
- Cholesterol 202 mg
- Draslík 1292.2 mg
- Vláknina 35126.9 mg
- Vitamín A 35126.9 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 129.6 mg
- Vitamín E 4.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si směs na knedlíčky: Dobře omytý mangold vložíme na
-
2
1 minutu do vařící osolené vody (blanšírujeme ho), pak ho scedíme, necháme odkapat, dáme do mísy a rozmixujeme na kaši. Přidáme nastrouhaný sýr (Gouda), 3 celá vejce, 200 g strouhanky, bílý mletý pepř, prolisovaný česnek a omytou, drobně pokrájenou petrželku. Směs dobře vymícháme a vytvarujeme malé knedlíčky.
-
3
Přivedeme k varu 1 litr zeleninového bujonu, zmírníme teplotu a vaříme asi 7 minut. Přimícháme 2 lžíce kaparů a dochutíme worcestrovou omáčkou a chilli.
-
4
4 plátky toustového chleba opečeme v topinkovači.
-
5
K bujonu s knedlíčky podáváme opečený chléb.
-
6
Zeleninový bujon [30258]:
-
7
Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
-
8
V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
-
9
Přilijeme 0,5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
-
10
svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
-
11
Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
-
12
Případně dochutíme solí a pepřem.