Rajská omáčka s limetkou
Suroviny
- 60 g Cibule
- 5 g Šalvěj čerstvá
- 800 g Rajčata
- 30 g Máslo čerstvé
- 500 g Telecí maso mleté
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 1 g Tabasco
- 20 g Kapary
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Žemle tuková
- 50 ml Víno bílé
- 40 ml Olej olivový
- 30 ml Limetka
- 250 ml Mléko polotučné
- 1 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 545 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 29 g
- Sodík 621 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 179.1 mg
- Draslík 955.1 mg
- Vláknina 7718 mg
- Vitamín A 7718 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.1 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žemle namočíme v mléce. Cibuli oloupeme a jemně nakrájíme. Šalvějové lístky nasekáme. Rajčata ponoříme do vařící vody, oloupeme, rozčtvrtíme, vymačkáme a nakrájíme na malé kostičky. V pánvi zahřejeme máslo a podusíme na něm nakrájenou cibuli. Žemle vymačkáme, rozmělníme a přidáme k cibuli do pánve. Směs přelijeme do mísy. Přidáme mleté maso, vejce, mouku, šalvěj a kapary, dobře promícháme. Ochutíme solí a pepřem. Z masové hmoty vytvarujeme malé kuličky, které opékáme ve větší pánvi na přepuštěném másle. Hotové maso přeložíme do jiné mísy a pokapeme portským vínem. Z nakrájených rajčat umixujeme jemné pyré. Ochutíme je solí, tabaskem, olivovým olejem a limetkovou šťávou a podáváme k masovým kuličkám.